TORTITAK ABENAKIN
5 opiltxo egiteko osagaiak:
● 2 arrautza ertain.
● 60 g abena-irin. 30 g azukre.
● 5 g legamia kimiko (Royal).
● Esnea (aukerakoa, nahasketa nahiko trinkoa bada).
● 1 kutxarilkada gatz.
● Zartagina koipeztatzeko gurina.
Olo-opilak prestatzea:
– Ontzi handi batean, irabiatu arrautzak azukrearekin, aparra pixka bat egiten hasi arte.
– Gehitu olo-irina eta nahasketa.
– Bota legamia eta gatz apur bat eta nahasi masa homogeneoa lortu arte. Orea lodi samar geratzen dela ikusten baduzu, testura esne pixka batekin doi dezakezu.
– Berotu zartagina, eta igurtzi gurin pixka batekin.
– Zartagina bero dagoenean, jarri su ertainean. Opiltxo hauek ohiko opiltxoak baino lehenago egiten dute lo, eta, beraz, oso adi egon behar da, eta su motelagoan egin.
– Bota ore pixka bat zartaginaren erdian, eta erabili gehiegizko gurina kentzeko, eta pasatu masaren azalera osoan. Masa zati hori kentzen du.
– Bota erdian masa zorrotada bat 10-12 cm inguruko diametroko tortita lortu arte.
– Gainazalean burbuilak agertzen direla ikusiko duzu, lehertu egiten dira eta zuloan ixten da oraindik prestatu gabe dagoen masarekin. Lehertu den burbuiletako baten hutsunea ixten ez denean, tortitari buelta eman eta beste aldetik prestatu ahal izango duzu. Espatula bat erabil dezakezu.
– Prest dagoenean, atera eta utzi plater estali batean, besteak prestatzen dituzun bitartean hoztu ez dadin. Utzi bata bestearen gainean, beroari eusteko.
– Bi banana zuritu eta moztu xerretan. Marrubi-marmelada edo gustuko edozein marmelada eta banana zatiekin tortitak apaindu.
TORTITAS CON AVENA
Ingredientes para 4-5 tortitas:
● 2 huevos medianos.
● 60 gr de harina de avena.30 gr de azúcar.
● 5 gr de levadura química (tipo Royal).
● Leche (opcional, si la mezcla queda algo densa).
● 1 pizca de sal.
● Mantequilla para engrasar la sartén.
Preparación de las tortitas de avena:
– En un bol grande bate los huevos con el azúcar hasta que comiencen a espumar ligeramente.
– Añade la harina de avena y mezcla.
– Echa la levadura y una pizca de sal y mezcla hasta obtener una masa homogénea. Si ves que la masa queda algo densa, puedes ajustar la textura con un poco de leche.
– Pon a calentar una sartén plana antiadherente y úntala con un poco de mantequilla.
– Cuando la sartén esté caliente, ponla a fuego medio. Estas tortitas se doran antes que las tortitas tradicionales por lo que hay que estar muy pendientes de ellas y hacerlas a fuego algo más bajo.
– Echa una pizca de masa en el centro de la sartén y utilízala para retirar el posible exceso de mantequilla pasándola por toda la superficie de la masa. Retira esta parte de masa.
– Echa en el centro un chorrito de masa hasta obtener una tortita de unos 10- 12 cm. de diámetro.
– Mientras las cocinas verás que aparecen burbujas en la superficie, explotan y se cierra en hueco con la propia masa que aún no está cocinada. Cuando no se cierre un hueco de una de las burbujas que ha explotado, será el momento en que puedas dar la vuelta a la tortita y cocinarla por el otro lado. Puedes ayudarte de una espátula.
– Cuando esté lista sácala y déjala en un plato tapada para que no se enfríe mientras preparas las demás. Ve dejando una encima de otra para que mantengan el calor.
– Lamina dos plátanos y sirve estas deliciosas tortitas con plátano laminado y mermelada de ciruela (la que más os guste).
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